Szentpétervár szállodái

Az Auróra cirkáló (oroszul = hajnal) a cári orosz haditengerészet Pallada-osztályú páncélos cirkálója. Részt vett az 1917-es októberi orosz forradalomban, amelynek egyik jelképévé vált. 1957-től múzeumhajóként Szentpéterváron, a Néván horgonyoz. Nevét a krími háború során Petropavlovszk védelmében elhíresült Aurora fregattról kapta.

Története

A hajó építését 1897-ben kezdték Szentpéterváron. 1900-ban bocsátották vízre a Pallada-osztály harmadik tagjaként. (Az osztály névadó hajóját, a Pallada cirkálót és a második egységét, a Dianát 1899-ben bocsátották vízre.) Befejezését követően 1903 júliusában állították szolgálatba az orosz Balti Flottánál. Az Andrej Virenius parancsnoksága alatt álló cirkáló-raj tagjaként 1903. november 8-án a Távol-Keletre vezényelték. Az időközben kitört orosz–japán háború miatt a hajórajt az orosz hadvezetés visszairányította a Baltikumba.

A csuzimai csata

A hajót 1904-ben a Balti-tengerről a Csendes-óceánra, az orosz Csendes-óceáni Flotta Zinovij Rozsesztvenszkij altengernagy parancsnoksága alatt álló 2-es hajórajának állományába vezényelték át, ahol részt vett az 1904–1905 között zajló orosz–japán háborúban. Részese volt az 1905. május 27–28-i csuzimai csatának, ahol megrongálódott és súlyos veszteségeket szenvedett. A legénység 15 tagja meghalt, több mint 80 megsérült, meghalt többek között a hajó parancsnoka is. Két másik cirkálóval együtt sikerült semleges kikötőbe, Manilába menekülnie, ahol 1905. június 7-én a helyi hatóságok internálták a hajót és személyzetét. A semleges kikötőben kijavították a csuzimai csatában keletkezett sérüléseket.

A hajó napjainkban

A háború után a hajót kiemelték, és 1945–1947 között kijavították. 1957-től múzeumhajó. Ma is az orosz haditengerészet állományába tartozik, és aktív szerepe van Szentpétervár életében. A Nahimov Tengerészeti Iskola használja és üzemelteti a múzeumot. Fedélzetén állandó őrséget adnak a tengerész-kadétok, és a napi karbantartási feladatokat is ők végzik. Minden évben számos megemlékezésnek és ünnepségnek ad otthont.

Térkép