Szentpétervár szállodái

Anatoly Zverev forrás piter.my
Anatoly Zverev forrás piter.my

Az Új Múzeumban nyílt kiállítása Picasso kedvencének.

A modern orosz festészet megalapítójának, Anatoly Zverevnek nyílt kiállítása a szentpétervári Új Múzeumban. A január 22-től február 24-ig tartó kiállítás igazi csemege a kortárs festészet rajongóinak. A sokáig tiltó listán lévő különc festő meg sem érhette, hogy önállóan is bemutassák a műveit. Extravagáns festményeit csak az 50-es évek vége felé lehetett látni különböző kiállításokon. De akkor már a világ sok táján csodálták festményeit, melyeket villámgyorsan, pár óra alatt vitt vászonra.

Az expresszionista művész képeire világhírű pályatársa, maga Picasso is felfigyelt. A 20. századi anantgard művész kollégáját a „legjobb orosz festőnek” tartotta. Nem is véletlenül, Zverev szinte mindennnel festett, ami a keze ügyébe került. Készített festményt mustárral, kecsappal, de eszközeiben sem volt válogatós. A szovjet rezsim alatt festményei, és megnyilatkozásai miatt üldözték, sokszor senki nem tudott róla semmit. Bujkálnia kellett, egyik napról a másikra élt, mint egy csöves. Nem kis botrányt kavart, amikor a Life magazinban egyik önarcképét egy Leninről készült festmény mellé tették. Az azóta már megszűnt amerikai lap a művész egyedi sítlusa, és az akademista orosz festészet közti különbséget akarta illusztrálni.

Hazájában sokáig mellőzték, önálló kiállítása csak a halála után nyílhatott. Az Új Múzeumban lévő kiállítást a festő 1950-80-ig készült festményeiből állították össze egy orosz műgyűjtő és más képtárak műgyűjteményeiből.