Szentpétervár

Szentpétervár, a Fehér Éjszakák városa

Ezt a nevet onnan kapta, hogy míg nyáron sohasem sötétedik be igazán, addig télen körülbelül csak öt órán át tart a nappali világosság (11:00-16:00h között). Szentpétervár Oroszország legszebb, leghangulatosabb és egyben a “leg-európaibb” városa. Észak Velencéjeként is emlegetik, mivel területének 10%-át víz borítja. A folyókon és csatornákon több száz meseszép híd ível át. A városban található a világ egyik legnagyobb belső terével rendelkező templom, az Izsák-székesegyház. Szentpétervár számtalan látnivalója közül kiemelkedő még az Ermitázs, amelynek egyik épülete a volt Téli Palota, és amely nemcsak méretét, hanem gyűjteményét tekintve is a világ egyik legnagyobb múzeuma; valamint az elhíresült Auróra-cirkáló.

Szentpétervár környékén helyezkednek el a legszebb nyári cári rezidenciák, mint pl. a Puskin (Carszkoje Szelo) és Pavlovszk, valamint a városalapító I. Péter cár rezidenciája, a Petrodvorec (Peterhof).

Fehér éjszakák

Szentpétervár névjegye egy természeti csoda: a fehér éjszakák. Titka azonban már rég nem titok, hanem tudományosan megmagyarázott tény: a Föld 60. szélességi foka felett elhelyezkedő területeken, köztük SZENTPÉTERVÁRON is tapasztalható csodás jelenség. Szentpéterváron a „fehér éjszakák” szezonja kb. május 25-e körül kezdődik, és kb. másfél hónapig, azaz július végéig tart. Érdemes viszont azt is megjegyezni, hogy mivel a nappalok meghosszabbodása hosszú folyamat, gyakorlatilag már április végén illetve még szeptember közepén is sokkal később sötétedik, mint azt megszoktuk.

A turisták többsége a „Fehér éjszakák” időszakában keresi fel Szentpétervárat, és közülük csak igen kevesen töltik alvással az időt. A történelmi és kulturális nevezetességeken kívül különösen érdekes látványosság, amikor éjszaka a város 300 hídja közül 20 felnyílik, utat engedve a tengeri hajóknak.

Közlekedés Szentpéterváron

Részletes tömegközlekedési kalauzunkat itt olvashatja: Közlekedés

A legfontosabb látnivalók