Szentpétervár szállodái

Szentpétervár belvárosában gyalog is elboldogulunk, ugyanakkor a tömegközlekedés is olcsó és praktikus. A városban metró, busz, villamos és trolibusz is közlekedik. Buszokból viszonylag kevés van a belvárosban, inkább magán buszok láthatók, akik turistacsoportokat fuvaroznak.
A buszjáratok kb. 20 percenként közlekednek. A megállókat sárga-fehér színű tábla jelzi A-betűvel. Számos útvonalon K-betűvel jelölt kereskedelmi járatok és minibuszok közlekednek. Ezeken a viteldíj a normál árnál 50%-al magasabb, és megállótól függetlenül bárhol az utcán leinthetők.

A buszokat helyettesítő tömegközlekedési eszköz a marsrutka. Ez egy iránytaxi, ami meghatározott útvonalon közlekedik, többnyire mikrobuszok, vagy kisméretű buszok. Jellegzetes sárga színükről könnyen felismerhetőek. Mindegyiken rajta van a vonal száma és többnyire papírlapon kiragasztva a fontosabb megállók. Ezek fix árasok, a vonal hosszától függően 15-24 rubelbe kerül egy fuvar. Fizetni mindig a sofőrnek kell. Az útvonalukon bárhol leinthetők és bárhol meg is állnak, ahol ez ember ki szeretne szállni.

Az út hosszától független egységes alapdíjat kell fizetni minden tömegközlekedési eszközön.
Biztonságos, 4 vonalból álló metró hálózata könnyen áttekinthető annak ellenére, hogy az állomások neve csak cirill betűkkel van kiírva. A metró éjfélig közlekedik, viszonylag sűrű rendszerességgel.

A belvárostól távolabbi szállodák, sőt a repülőtér is metróval közelíthető meg a leggyorsabban.

A metró 5.45 és 24.00, illetve 0.30 óra között működik. Metrójegyek, melyek zsetonok a jegyárusoknál kaphatók, és érvényesítésük az automatikus kapuknál történik. Az egyszeri menetjegy ára 20 rubel. A hét nap alatt 10 útra érvényes jegy 165 rubelbe, míg a 15 nap alatt 20 útra érvényes jegy 315 rubelbe kerül.  Minden metróállomásnak megvan a maga hangulata, és mindegyiket nevének megfelelően díszítettek és alakítottak ki. A városnak 4 metróvonala van, melyek hosszúak és nagyon mélyen vannak.

A buszok, villamosok és trolibuszok 6.00 és 1.00 óra között közlekednek. A menetjegy valamennyi közlekedési eszközre egységesen 4 rubelbe kerül, és a vezetőtől vásárolható meg. A villamosok elég régiek és rossz állapotban vannak, bár működnek. A trolibusz hálózat jól kiépített a belvárosban. A járművek ugyanolyanok, mint a budapesti régi trolik. A 10-es trolibusz remek lehetőséget kínál a városnézésre, mivel egész hosszában végigvisz a Nyevszkij proszpekten.

A taxik sárga színűek, sakktábla-minta van az oldalukon. A szállodáknál szerződéses autók állnak, melyek drágábbak a normál taxinál. A szentpétervári taxikat az utcán meglehet állítani, ezek majdnem mindig mozgásban vannak. Hiába hivatalosak a taxik, a díjszámlálót csak ritkán kapcsolják be a sofőrök, így elég veszélyesek a turisták pénztárcájára, ezért előre le kell alkudni velük a viteldíjat, és nem szabad a taxiórára hagyatkozni.

Júniustól szeptemberig a város csatornáin városnéző hajók közlekednek, melyek félóránként indulnak a Nyevszkij proszpekt és a Fontanka-csatorna találkozásától. A menetjegy: kb. 200 rubel.

Autóbérlés
Személyautót és minibuszt csak sofőrrel együtt bérelhetünk. A Hertz-nél és a Europcar-nál sofőr nélkül is bérelhetünk autót, de az árak sokkal magasabbak, mint Európában.

Légi közlekedés
Szentpétervárnak 2 reptere van.  A nemzetközi járatok a Pulkovo 2 reptérre érkeznek, míg a Pulkovo 1 csak belföldi járatokat indít és fogad. Mindkét repülőtér a belvárostól 17 km-re délre található. A Pulkovo 2 reptérről a 13-as busszal juthatunk el a Moszkovszkaja metróállomásra, ahonnan a városközpont  metroval érhető el.